Bölüm Hakkında

Arkeoloji Bölümü evrensel değerler ışığında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çağdaş teknolojileri mesleğinde kullanma becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi, araştırma, öğretim ve hizmet alanlarındaki üretimini toplum yararına sunmayı görev edinmiştir. Ülkemizin sahip olduğu eşsiz kültür varlıklarını bilimsel metotlarla gün ışığına çıkartabilecek yetkin arkeologlar yetiştirmek ve bu eserleri müzelerimizde çağdaş yöntemlerle koruma ve sergilemeyi bilen elemanlar yetiştirmek önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır.

Ulusal ve uluslararası ortamlarda mensubu olmaktan övünç duyulan, vereceği eğitim-öğretim, üreteceği bilgi, teknoloji ve sanatla ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasına katkıda bulunacak bir bölüm olmaktır.

Bölümün Lisans Programı çerçevesinde öğrenciler, Prehistorik Dönemlerden başlayarak Doğu Roma Dönemi’nin sonlarına kadar, başta Anadolu olmak üzere Orta Asya, Kafkasya, Karadeniz, Mezopotamya ile tüm Akdeniz ve çevre kültür bölgelerinin karşılaştırmalı arkeolojisiyle ilgili oldukça zengin ders içeriğinden seçim yapabilmekte ve istedikleri alanda uzmanlaşabilmektedirler. Derslerde arkeolojik kalıntılara ağırlık verilerek tarih, mimarlık, heykeltıraşlık, seramik, sikke ve diğer küçük buluntular konusunda teorik bilgiler aktarılmaktadır. Teorik derslerin yanı sıra öğrenciler kazı ve araştırma yöntemleri, küçük buluntu çizim teknikleri ya da Jeo-Arkeoloji gibi uygulamalı mesleki dersler de alabilmektedirler. Lisans eğitimleri sırasında öğrenciler, arazi çalışmalarına ve bölüm tarafından yürütülen araştırmalara katılabilmekte, derslerde öğrendiklerini arazi çalışmalarıyla pekiştirebilmektedirler.